Restauracja indyjska w warszawie miejscem godnym odwiedzenia

namaste_india

Gdzie wyskoczyć ze znajomymi na obiad w weekend? Znakomitą opcją będzie restauracja indyjska w warszawie. Weekend to znakomity czas na odkrywanie nowych smaków. Gdy zabierzesz ze sobą paczką znajomych możecie zamówić kilka dań i się nimi podzielić: potrawy są podawane w osobnych naczyniach, więc podczas jednej wizyty możecie skosztować wielu specjałów. A tych jest w restauracjach hinduskich pod dostatkiem!

Baranina nie jest popularnym składnikiem dań kuchni polskiej, a warto delektować się jej smakiem. W daniach indyjskich stanowi ważny składnik i znajdziesz ją między innymi w potrawach takich jak achari gosth (baranina w kwaśnym sosie), mutton rogan josh (baranina w cebulowym sosie) oraz murgh adraki (kawałki kurczaka z imbirem i z indyjskimi przyprawami)

Restauracja indyjska w warszawie to istny raj dla wegetarian! Dlaczego? Ponieważ dania wegetariańskie są w niej niezwykle popularne. Co takiego mogą zamówić wegetarianie w restauracji indyjskiej? Smażone na ghee (maśle klarowanym) specjały, placki i chlebki prosto z indyjskiego pieca tandoor, sałatki, indyjskie zupy (np. rasam czy dal shorba), szereg pikantnych i łagodnych curry oraz popularnych indyjskich starterów (np. onion bhaji, kotleciki harabhara kebab, aloo tikki czy tandoori broccoli). Popularnym dodatkiem stosowanym w kuchni indyjskiej (również w daniach wegetariańskich) jest krojony w kostkę ser biały paneer, który świetnie komponuje się z daniami curry, znakomicie sprawdza się jako nadzienie parathy oraz pakory, a również w sałatkach i w sizzlers.

Wiele osób nie lubi szpinaku, jednak nawet jeśli tak jest to warto żeby skosztowali dań kuchni indyjskich ze szpinakiem, ponieważ te smakują wybornie! Możesz wybrać na przykład palak paneer (kawałki białego sera ze szpinakiem w indyjskich przyprawach) lub mutton palak (kawałki baraniny i szpinaku w przyprawach indyjskich). Pyszne dania znajdą w menu również osoby przepadające za grzybami oraz owocami morza. A jeśli jesteś łakomczuchem i lubisz słodkości to pokochasz smak serowych kuleczek w kardamonowym syropie (gulab jamun) oraz indyjskich lodów kulfi o różnych smakach.

Advertisements